Første slaget er i boks!

Det er en måned igjen til jul, og mamma og jeg har i dag laget smultringer.

Jeg husker fra jeg var liten, at kokingen av smultringer fikk vi ikke være med på. Men jeg husker at jeg satt lenge og hjalp Momi (mormor) med å trille ut deigen. Hun trillet ut pølser som hun la i kryss, også klippet hun små «ører» på de. De skulle være tynne og fine… så jeg har trent mye på å lage slike. Selv liker jeg at de er litt tykke, da blir de myke. :)

Mamma hadde forberedt deigen i går. Og dette er Tante Ranveig sin oppskrift. Hun er tanten til pappa.

IMG_3198

Så var det bare å kjevle og stikkeut. Kjelen med smult må tekke å bli skikkelig varm. Stikk en tresleiv ned i og den er varn når det bruser skikkelig.

IMG_3172

 

IMG_3174

 

IMG_3173

 

Pass på at det ikke blir for mye mel på ringene, og ikke kna deigen for mange ganger. Tar du sammen og kjevler på ny mange ganger blir smultringene hare og tørre.

IMG_3176

 

Under stekingen må du passe på hele tiden. Nå er det ikke tid til å gjøre noe annet en å stå helt stille og se på herlighetene!

IMG_3188

 

Så var vi ferdige med første slaget for i år. Ser du nøye på bildet med smultringer kan du se noen som er trillet, og som har fått ører oppe i venstre hjørne… Litt nostalgi… Barndomsminner og minner om besteforeldre er ofte forankret i tradisjoner, og det er naturlig å bli litt vemodig over at våre nære og kjære er borte. Men samtidig er det også derfor viktig å lage de «tradisjonelle» kakene, slik at vi kan bruke førjulstiden til å tenke på og minnes hvordan det var når vi var små. Og på denne måten vil våre barn også få del i historien. Det er hyggelig å fortelle videre hvordan det var når jeg var liten, hva vi baket, og historier besteforeldrene mine fortalte meg. Så jeg tror at om alle tok seg tid til å la barna være med å bake, så vil de huske dette mye lenger, en de vil huske en handletur. Jeg var heldig som hadde en momi som hadde tid, og stundene med bare oss to ved kjøkkenbordet er de jeg minnes med glede!

Ha en god søndag kveld. Nå skal jeg finne fram julebøkene mine, og se hvilke flare slag som skal bakes i år!

Hjertelig hilsen

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on StumbleUponShare on RedditEmail this to someone

4 Responses to Første slaget er i boks!

 1. Berit 24. november 2013 at 22:10 #

  Ser herlig ut! Hvordan oppbevarer du smultringene for best holdbarhet? :)

  • AnneKat 24. november 2013 at 22:12 #

   Jeg pakker de i poser og legger de i fryseren. De tiner veldig kjapt!! :)

   • Berit 24. november 2013 at 22:26 #

    Takk for tips og inspirasjon! :) mmmm!

    • AnneKat 24. november 2013 at 22:29 #

     Bare hyggelig!! :)

Legg igjen en kommentar

+ 83 = 85