Grovebrød uten elting.

Har prøvd meg på brød uten elting. Og dette kan anbefales.

Oppskriften:

 • ca 2 dl solsikkekjerner
 • 1 dl linfrø
 • 30 gr gjær
 • 1 ts salt
 • 3 dl grovt rugmel
 • 3 dl sammalthvete
 • 8 dl vann – kaldt
 • hvetemel – til passe klissete deig.

Ha alt uten om hvetemel i en glassbolle, og rør rundt med en slikkepott.

Tilsett så hvetemel litt etter litt, og ta så over med hånden og kna inn mel til deigen er fast, men litt klissete. Dekk med plast og sett til heving. Gjerne 2 timer, eller lenger.

Du kan godt gjøre dette på morgenen, og la de stå hele dagen.

IMG_3586

Ta så av plasten og del deigen i to. Deigen skal nå bare strekkes og brettes. Formes så til to pølser som enten kan settes rett på stekebrett, eller legges i former.

Nå vil du kanskje tenke at de ser litt små ut i formen der de ligger… men ikke frykte. De vil vokse seg store og fine. Sett de så bort og la de kose seg.

IMG_3588

Stekes på 210 grader i ca 30 min.

IMG_3596

Pass på at de er skikkelig kalde før du legger de i pose.

IMG_3601

Lykke til!

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrShare on StumbleUponShare on RedditEmail this to someone

, , ,

6 Responses to Grovebrød uten elting.

 1. Pia 29. januar 2014 at 00:48 #

  Hei,
  1) Hva mener du med kun strekkes og brettes? Betyr det man skal bare strekke deigen ut, så berettes sammen x antall ganger (hvor mange ganger sånn ca? ) sammen, så strekkes på nytt igjen osv. Isåfall hvor mange ganger evt hvor mange minutter skal det utføres?
  2) Hvor mye mel bruker du? Om du ikke har nøyaktig mål, så vil jeg gjerne vite ca mål :) Og hvor klissat skal deigen være?
  3) Hvor store brød former bruker du? 1,5 el 2 l?

  • AnneKat 29. januar 2014 at 07:58 #

   Hei. :) 1.Med bretting mener jeg akkurat som du har antatt at du bare drar i kanten på deigen og bretter den til midten. altrå ikke knar den tradisjonelt sett. Dra år brett til den er elastisk og fin. Da er glutenet kommet i arbeid og brødet vil bli bra, heve seg godt, og du får et brød som er saftig og ikke smuler.
   2. Deigen skal være litt klissete når den settes til heving. Men når den har fått stått og heve, så utvikler melet seg, og den har ikke så klissete konsistens når du tar det ut av bollen.
   Feilen mange gjør er at de lager en fast og fin deig som de setter til heving. Da har allerede brødene fått for mye mel, og blir fort kompakte og tunge. Strø litt mel på benken og prøv deg fram. Trening gjør mester også. Dette er ikke en deig du trenger å kna og styre så masse meg.
   3. Jeg bruker 2 liters former. :)

   Lykke til! Håper du blir en ivrig brødbaker! :)

   • Pia 29. januar 2014 at 11:48 #

    Tusen takk for tilbakemeldingen :) Da blir det brødbaking til helga. Må bare få kjøpt inn alle ingredienser jeg trenger først. Og håper dette brødet faller i smak her i huset.

    Før jeg fikk unger, så ble det en del brødbaking med elting, men nå som man har to småttiser som krever sitt, har man lite tid til det. Og de aller fleste «ikke elte» brød oppskrift man finner på nettet, er oppskrift hvor man skal steke deigen i jerngryte. Syns 1 brød om gangen er for lite. For vi spiser en god del brød.

    Gleder meg til å prøve ut denne oppskriften, og håper inderlig det blir bra. I så fall gjenopptar jeg brødbake kunsten igjen ;)

    • AnneKat 29. januar 2014 at 13:04 #

     Lykke til!
     Det fine med denne oppskriften er at du kan godt røre den sammen på morgenen, og ta den igjen på ettermiddagen. Lite jobb, og gode brød. :)

 2. Pia 29. januar 2014 at 00:53 #

  Og hvor lenge skal brødrene etterheves før de skal inn i ovnen?

  • AnneKat 29. januar 2014 at 07:59 #

   Etterheving kommer an på så mye. Har du det veldig varmt går det raskere en om du har trekk på kjøkkenet. Jeg etterhever hvertfall 1 time. :)

Legg igjen en kommentar

95 − 85 =